veelvoorkomende grammaticafouten
Abonneren

Next Post

5 veelvoorkomende grammaticafouten en hoe je ze kunt voorkomen

Door Lianne Brunken | Grammarday

Hun gaan naar de stad, groter als jou en het meisje die daar loopt. Zomaar drie van de vele grammaticafouten die jij misschien ook weleens maakt. Vandaag deel ik vijf veelvoorkomende taal- en spelfouten met jou en geef ik je tips voor hoe je ze zo makkelijk mogelijk kunt voorkomen. 

1. Hun

Met stip op één: het woord ‘hun’ gebruiken als onderwerp. Hun gebruik je als bezittelijk voornaamwoord (dus ‘hun boek’). Maar het zou de Nederlandse taal niet zijn als er geen uitzonderingen zijn. Hun kun je namelijk ook gebruiken als meewerkend voorwerp, maar laten we het even hierbij laten: het onderwerp is nooit ‘hun’. Meer weten? Kijk dan even hier.

2. Dat is jou boek

Ik kom deze fout geregeld tegen, en dat terwijl deze regel eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is. Is het een bezittelijk voornaamwoord (‘jouw boek’, ‘jouw spullen’) en staat dat direct voor het zelfstandig naamwoord (‘boek’) dan plak je er een ‘w’ aan vast. Anders niet. In ‘dat boek is van jou’ staan ‘boek’ en ‘jou’ niet naast elkaar, dus weg met die w.

3. Wat vindt jij daarvan?

Het zou een incomplete lijst zijn als deze er niet tussenstond: de klassieke dt-fout. Wil je het woord op de juiste manier schrijven, maar heb je geen zin om die havo 1-les terug te halen? Vervang het woord dan door ‘smurfen’ en check het zelf (Wat smurf jij daarvan?), of bekijk onderstaand filmpje van De Staat:

4. Die of wat

‘Het meisje die daar loopt’. Als je niet zeker weet of je die of dat moet gebruiken, kijk dan naar het zelfstandig naamwoord (dus in dit geval ‘meisje’). Bij de-woorden hoort ‘die’ (de jongen die) en bij het-woorden hoort ‘dat’ (het meisje dat). Twijfel je? Denk dan altijd aan deze voorbeelden om te bepalen wat je moet doen.

5. Groter als jou

Ben jij beter in taal als mij? Of schrijf je net zo goed Nederlands als ik? ‘Dan’ in plaats van ‘als’ gebruiken of andersom is niet per se fout, maar mooi is anders. Is er sprake van een vergrotende trap, dan schrijf je ‘dan’ (groter dan, meer dan, beter dan). Gaat het om een vergelijking, dan schrijf je ‘als’ (even oud als, net zo groot als).

Wil jij graag beter worden in je taal of ben je juist een taalpro en kun jij geen genoeg krijgen van die veelgemaakte fouten? Op onze Facebookpagina delen we regelmatig leuke feiten over taal en veelgemaakte grammaticafouten.

LianneP.S. Alles is Content is een label van Tomahawk